In 2017 schrijft onderzoeker Mirjam Stuij een serie columns voor DiabetesPro, het verenigingsvakblad van de EADV, de beroepsorganisatie voor diabetesverpleegkundigen en praktijkondersteuners met het aandachtsgebied diabetes. Het thema van deze serie is ‘Bewegen als onderwerp in de spreekkamer’.
Wil je wat aan je gezondheid veranderen, of niet?
December 2017 – De fysiotherapeute tegenover me kan het soms maar lastig begrijpen: ze biedt een beweegprogramma aan voor mensen met diabetes in een buurt waar veel gegadigden wonen. Voor slechts 25 euro kunnen ze drie maanden trainen onder haar begeleiding. Goede deal, niet? Toch ervaart ze een hoop gedoe: de moeite om deelnemers te vinden, de drempel van de eigen bijdrage, de smoesjes om af te zeggen… Willen die mensen hun gezondheid nou verbeteren of zijn ze er alleen omdat de huisarts ze heeft gestuurd? Lees meer…
‘Kleine stapjes zijn ook stapjes’
Mei 2017 – Het doel van de Zorgstandaard Diabetes liegt er niet om: iemand met diabetes zou tenminste een half uur per dag moeten bewegen en de zorgverlener moet diegene daartoe stimuleren. Hoeveel van uw patiënten halen dat? En komt u er zelf aan? Ik vandaag in ieder geval niet. Iets verderop in de Zorgstandaard staat overigens wel een nuancering: ‘zelfs een kleine toename van lichamelijke activiteit is gunstig’. Ofwel: kleine stapjes zijn ook stapjes. Lees de hele column…
Je zou mensen wel eens aan de hand willen nemen
Maart 2017 – De diëtiste tegenover me zucht… Ze wil mensen zo graag wat meer bieden dan alleen een beweegadvies waarmee ze drie maanden later uiteindelijk niks gedaan hebben. Een wandelgroepje vormen bijvoorbeeld. Maar, eigenlijk vindt ze het ook vooral een verantwoordelijkheid van de mensen zelf om wat te gaan doen. Lees de hele column…