Columns Sportexpert

Tussen juni 2015 tot juni 2016 schreef Mirjam Stuij een serie columns over Sport in Tijden van Ziekte voor de website Sportexpert.nl. Lees deze columns hier terug.


Begeleiding van mensen met een chronische ziekte bij sport/bewegen: ga in gesprek over betekenissen
Juni 2016 – Linda, 46 jaar, is een sportieve vrouw: ze loopt drie keer per week hard, gaat twee keer spinnen en doet nog één of twee keer aan yoga. Als haar conditie ineens snel achteruit gaat en ze minder aankan, gaat ze naar de huisarts. Diabetes type 2 luidt zijn diagnose. Aanvankelijk is Linda teleurgesteld: ze sportte toch voldoende? Maar met diabetes in haar familie kwam het niet helemaal onverwacht. Na haar diagnose gaat ze op zoek naar een oplossing. Die vindt ze niet met haar zorgverleners, want die geven alleen medicatie als oplossing. Samen met haar sportschoolmanager komt ze uit bij een specifiek programma met krachttraining. Dat blijkt te werken: door drie keer in de week een uur een intensieve training te doen, heeft ze haar diabetes – zonder medicijnen – weer onder controle.

Maar ja, zo gaat het niet altijd. En ik wil nu vooral wat andere verhalen vertellen. Lees meer…


Is sport en bewegen een overschat medicijn bij chronische ziekte?
April 2016 – Oei. In mijn vorige bijdrage voor Sportexpert had ik het over goede voornemens op het gebied van gedragsverandering en noemde ik mijn eigen plan om aan pilates te beginnen. Om mijn spieren te versterken en zo mijn ervaren gezondheid te vergroten. Het goede nieuws: ik ben begonnen. Het minder goede nieuws: ik ben ook (‘tijdelijk’) weer gestopt. Waar dat aan ligt? Tja. Gebrek aan tijd, andere prioriteiten, ik weet het niet. Ik denk nog steeds dat het zinvol is om te gaan doen en vond het ook best leuk, maar blijkbaar vind ik het erg lastig in mijn leven in te passen. Dat is confronterend voor mijzelf. Maar dat brengt me ook bij vragen over de werkzaamheid van sport/bewegen als medicijn, vooral als het gaat over de toediening ervan. Lees meer…


Over goede voornemens en een andere kijk op gedragsverandering in de zorg
Januari 2016 – Bent u het nieuwe jaar begonnen met goede voornemens? Goede voornemens die vragen om gedragsverandering? Bijvoorbeeld (meer) gaan sporten of meer lichaamsbeweging in uw dagelijks leven integreren? U bent niet de enige! Zelf loop ik al enige tijd rond met het plan om pilates uit te proberen, om de spieren van mijn hypermobiele lijf wat meer te trainen. Maar dat is er tot nu toe nog niet van gekomen… Lees meer…


Sport en bewegen in de spreekkamer: enkele ‘boeiende spanningsvelden’ in de diabeteszorgverlening
Oktober 2015 – In mijn vorige bijdrage voor Sportexpert schreef ik over Sport in Tijden van Ziekte, een onderzoek naar betekenissen van sport en bewegen voor mensen met een chronische ziekte of aandoening en naar hoe die betekenissen in de zorgcontext vorm krijgen. Ik ging in op enkele verschillende typen ziekteverhalen die we tot nu toe tegen zijn gekomen in de verhalen die mensen met diabetes, depressie, borstkanker en hiv ons vertelden en op de rol van sport en/of bewegen daarin. In deze bijdrage licht ik alvast een tipje van de sluier op als het gaat om ervaringen van zorgverleners op dit gebied. Lees meer…


Veelzijdigheid in verhalen over sport, bewegen en ziekte
Juni 2015 – Veel medische en epidemiologische studies wijzen op positieve relaties tussen verschillende vormen van sport en/of lichaamsbeweging en het herstellen van of kunnen omgaan met een (chronische) ziekte of aandoening. Deze bevindingen worden vertaald in adviezen om te gaan of blijven bewegen of sporten tijdens een ziekte, om weer gezond te worden of je gezond te voelen. Bewegen begint inmiddels de status van medicijn te krijgen, goed ter bestrijding van een veelheid van gezondheidsklachten. Bij die opvatting wordt echter vaak voorbijgegaan aan wat bewegen voor iemand betekent. Lees meer…