Verhalen over leven met hiv

‘Ik had maar een klein zetje nodig’ Het verhaal  van Frank Groenendaal, in 1993 gediagnosticeerd met hiv
November 2016 – Frank Groenendaal is een 49-jarige ondernemer met een eigen bedrijf. Daarnaast is hij zeer actief in de wielersport. Vanaf zijn zestiende raakte hij verknocht aan het veldrijden en hij heeft tot zijn 27ste carrière gemaakt als veldrijder. In 1993 is bij Frank hiv geconstateerd, nadat het virus eerst bij zijn vriendin was ontdekt. Lees hier zijn verhaal.

***

Verhalen van hiv-verpleegkundigen over de rol van sport in de behandeling
September 2016 – Stagiaire Suzanna Overtoom tekende verhalen op van hiv-verpleegkundigen over de rol van sport in de behandeling van mensen met hiv. Enkele verpleegkundigen gaven toestemming om hun verhaal (onder pseudoniem) op de website te plaatsen. Hierin kunt u onder andere lezen over de behandelingen die zij geven, de rol van sport in hun behandelingen en hun eigen ervaringen met ziekte en met sport.

Lees de verhalen van:
Anna: “Eigenlijk zou je met hiv moeten leven zoals we dat allemaal zouden moeten doen”
Alexandra: “Ik zou liever hiv hebben dan diabetes”
Gerard: “Je moet blijven bewegen tot de dag dat je dood gaat”
Mieke: “Voor mij is sporten heel gewoon”
Wouda: “Sport en bewegen is niet mijn expertise”

Suzanna sprak ook met een verpleegkundige die zelf helemaal niks heeft met sport, maar dat aan haar collega’s en patiënten niet durft te bekennen. Haar verhaal staat daarom niet op deze website, maar haar ervaringen zijn wel in het rapport: Sport, een ondergeschoven kindje? verwerkt. Daarin kunt u ook meer lezen over het deelonderzoek dat Suzanna heeft uitgevoerd. Een samenvatting van het rapport vindt u hier.

***

Ervaringsverhaal van een vrouw met hiv
Augustus 2015 – Jessica (een pseudoniem) is een alleenstaande, 39-jarige moeder, met een dochter van 13 jaar en een zoon van 10 jaar. Ze komt oorspronkelijk uit Indonesië, maar is op jonge leeftijd geadopteerd door Nederlandse ouders en groeide bij hen op, samen met haar zus die uit Zuid-Korea is geadopteerd. Jessica heeft een opleiding gevolgd in de bedrijfsadministratie en is hierin ook een tijdje werkzaam geweest. Daarnaast heeft ze een cursus gevolgd tot aerobics docente. Tijdens de zwangerschap van haar zoontje in 2004 is bij haar hiv geconstateerd. Hoewel ze daarna door een zware periode is gegaan, lijkt hiv haar ook iets goeds te hebben gebracht en staat ze nu bewust en positief in het leven.

Lees hier haar verhaal.

***

Twee samengestelde verhalen van mannen met hiv
Augustus 2015 – Er zijn inmiddels elf individuele verhalen opgetekend van mensen met hiv. Daarnaast zijn enkele groepsgesprekken gevoerd. Op basis van de resultaten hebben onderzoekers Ester Wisse en Agnes Elling twee ‘samengestelde’ verhalen geconstrueerd. Deze zijn gebaseerd op meerdere individuele verhalen die veel overeenkomsten vertonen.

Lees hier het verhaal van ‘Freek’, een verhaal dat is geconstrueerd op basis van de individuele verhalen van zes homoseksuele mannen met hiv van Nederlandse afkomst.

Lees hier het verhaal van ‘Leeto’, geconstrueerd op basis van de individuele verhalen van vijf mannen met hiv met een niet-Nederlandse achtergrond.

***

Enkele open antwoorden over de betekenis van sport bij leven met hiv uit de vragenlijst – juli 2014

Hiv heeft weinig invloed op mijn sport-en beweeggedrag. Toen ik hiv kreeg, is vastgesteld dat ik een bijna te hoge bloeddruk heb en dat ik botontkalking heb. Bij de fitness loop ik nu op de loopband voor een half uur i.p.v. de hometrainer. Ook probeer ik minimaal een half uur per dag te wandelen op dagen dat ik niet sport. Zowel mijn bloeddruk als botdichtheid is positief veranderd!”

“Voor de diagnose sportte ik al. Na de diagnose heb ik jarenlang (jaar of 4-5) veel minder gekund, ik had enorme problemen met  mijn energie. Nu sport ik gelukkig weer lekker intensief en voel me fitter dan ooit. Fantastisch!”

“Ik zou best wel willen sporten, maar ik zie er als een berg tegenop. Daarnaast heb ik het gevoel dat ik uit moet leggen dat ik hiv-geïnfecteerd ben en daarom begin ik er niet aan. Een vicieuze cirkel dus.”

Lees hier meer over in de rapportage Sport-ziekteverhalen. Resultaten vragenlijst Hivnetpanel.

Advertentie