Stats & Stories

stz-logo-stats-stories

 

 

In de serie Stats & Stories doen we verslag van de resultaten uit zowel de kwantitatieve als de kwalitatieve – verhalende – studies.

 

 

 

“Als het eenmaal weer gaat, dan is het natuurlijk een succes. En dan ga je die keer daarna ook weer en dan voel je je een soort dubbel beter omdat het lekker is om te bewegen en dat voelt goed. En dan is het gewoon fijn dat je dat weer kan.”

(Uit het verhaal van Evelien, 44 jaar, die tweemaal een depressie heeft gehad)

Klik hier voor de rapportage Stats & Stories – depressie. Uitkomsten Sport in Tijden van Ziekte.

 

“Mijn chirurg zei, en hij was mijn hero, dat ik vooral moest blijven sporten. Zo gezegd zo gedaan. Ik deed mijn eigen revalidatie en na drie maanden stond ik weer op het hockeyveld. Daar ging ik echter letterlijk ‘door mijn hoeven’, ‘mijn lichaam deed gewoon niet meer mee. Ik deed daarna nog wel mee aan een hardloopevenement en werd begeleid door fysiotherapeuten en een stichting die hierin gespecialiseerd is, maar besefte langzamerhand dat sport niet de juiste weg voor mij is. Mijn doel het (sport)leven weer op te pakken zoals voor mijn diagnose, moest ik steeds meer loslaten. Telkens wanneer ik sportte, kreeg ik ’s nachts hartkloppingen en kon ik niet slapen. Verschillende beweegexperts konden me hier niet bij helpen. Mijn zus stimuleerde mij op zoek te gaan naar mijn zachte kant. Langzaamaan leerde ik zacht te zijn voor mezelf en te accepteren dat zacht bewegen, zoals wandelen, iets dat vroeger mijn eer te na was, heel helend kan zijn.”

(Uit het verhaal van Alma, 44 jaar, diagnose borstkanker in 2009)

Klik hier voor de rapportage Stats & Stories – borstkanker. Uitkomsten Sport in Tijden van Ziekte.

 

“Ik heb eigenlijk in m’n hele leven altijd gesport, totdat ik diabetes kreeg, want toen kon ik het niet meer. Dat ging echt, dat ging gewoon helemaal niet. En toen ik dan alles weer een beetje op orde had, dus goede medicijnen en m’n bloedsuikers weer onder controle had, toen ben ik weer teruggegaan naar de sportschool waar ik toen trainde, hier in de buurt. Toen heb ik gevraagd of ik wat extra attentie kon krijgen, omdat ik in het begin niet zo goed wist wat ik wel kon, wat ik niet kon en ik wilde gewoon een beetje opnieuw aandacht. Nou, dat hebben ze dus nooit gegeven daar in die sportschool, want ze wisten niet wat ze d’r mee moesten.”

(Uit het verhaal van mw. Gerritsen, 65 jaar, 14 jaar diabetes type 2)

Klik hier voor de rapportage Stats & Stories – mensen met diabetes type 2. Uitkomsten Sport in Tijden van Ziekte.

 

“Het sporten was toen [in de periode dat het zo slecht met me ging] echt niet mogelijk. Ik moest het gewoon even niet doen. Maar ja, dat merk je dus wel. Ik ben aangekomen, ik wilde bewegen maar ik wilde ook weer niet. Ik was zo moe.  Ik kon niet. Later ging ik weer sporten. En als ik dan had gesport, ja, dan voelde ik me weer lekker. Toen aan het begin van dat ik weer ging sporten, toen merkte ik ook van ja “ik ben wel moe, maar ik ga toch wel”. En dan dacht ik later van:  “oh ja, lekker”. Dus dat is het ook, over die drempel kost moeite, maar ik ga toch en ik wil nu ook echt.”

(Uit het verhaal van Jessica, 39 jaar, 10 jaar hiv)

Klik hier voor de rapportage Stats & Stories – hiv. Uitkomsten Sport in Tijden van Ziekte.

Klik hier voor de rapportage Stats & Stories – hiv (samenvatting).

Advertentie