Verhalen over diabetes

‘Uithuilen en opnieuw beginnen, letterlijk.’ Het verhaal van ‘Hippolyte’ over haar leven met diabetes
afbeelding-7-zoektocht-in-gesprekNovember 2016 – ‘Hippolyte’ (een pseudoniem) meldde zich in september 2014 aan voor deelname aan het onderzoek Sport in Tijden van Ziekte. Ze wilde graag haar verhaal vertellen, omdat ze vlak daarvoor heeft besloten dat ze moest gaan stoppen met paardrijden vanwege fysieke klachten. Dit besluit deed haar veel pijn. Mirjam Stuij sprak met haar, reflecteerde op haar verhaal en bleef met haar in gesprek. In het verhaal van Hippolyte is zichtbaar dat ze vooral uitging van het dominante type ziekteverhaal, het restitutie- of terugkeerverhaal (Frank, 1995), terwijl dat op momenten misschien niet altijd even goed bij haar (leven) paste. De reflectie op haar verhaal maakte Hippolyte hier bewust van, zoals naar voren kwam in haar reactie:

‘Mijn eerste indruk is dat ik er wel wat aan ga hebben. Het geeft duidelijk weer hoe jij dit moment in mijn leven ziet. Als ik er ook zo naar ga kijken, kan ik misschien dingen anders gaan doen. En het mezelf prettiger maken.’

Lees hier haar hele verhaal.

***

Oh jee, is dit wel GG? Over de POH-dagen van de ROHA.
September 2015 – Mirjam Stuij was aanwezig op de opleidingsdagen voor praktijkondersteuners van de ROHA, een grote zorggroep in Amsterdam. Tijdens die dagen maakten de deelnemers kennis met de ‘GG-methodiek’: een aanpak met een focus op gezondheid en gedrag in plaats van een focus op ziekte en zorg. Wat dat precies inhoudt en wat de praktijkondersteuners daarvan vonden, kunt u hier lezen.

***

‘Als een diabeet moet kiezen, doe dan krachttraining.’ Het verhaal van Linda over haar leven met diabetes type 2.
Augustus 2015 – ‘Linda Borst’ (een pseudoniem) is een 46-jarige kwaliteitsmanager. Ze woont in een kleine stad in het midden van het land. Op 1 oktober vorig jaar kreeg ze te horen dat ze diabetes type 2 heeft. Niet veel later las ze op deze website de oproep gericht aan vrouwen met type 2 diabetes om hun verhaal te vertellen. Ze wilde graag een bijdrage aan het onderzoek leveren en meldde zich aan. Onderzoeker Mirjam Stuij tekende haar verhaal op.

afbeelding-2-gewichtenLinda wil met het vertellen van haar verhaal vooral een boodschap doorgeven. De kern van haar verhaal is dat ze na haar diagnose teleurgesteld was in de zorgverlening van haar huisarts en praktijkondersteuner, op zoek ging naar alternatieven via het internet en in haar sportschool en vervolgens samen met haar sportschoolmanager op basis van een wetenschappelijk onderzoek een specifiek programma voor krachttraining ontwikkelde waardoor ze, in combinatie met het aanpassen van haar dieet, al vrij snel medicijnen kon minderen en inmiddels weer medicijnvrij is:

‘Voor mij zouden meer mensen dat moeten weten, in ieder geval zorgverleners zouden moeten weten dat krachttraining de beste keuze is en dan is het aan de patiënt zelf of die het dan wel of niet doet. (…) Maar zorg dat ze geïnformeerd zijn. Nu moest ik heel erg zoeken en had ik toevallig mazzel dat [iemand] hier op mijn sportschool ervaring mee had.’

Linda heeft toestemming gegeven haar verhaal op de website te plaatsen. Lees hier het volledige verhaal.

***

Bewegen als onderwerp in de spreekkamer van een praktijkondersteuner diabetes
Januari 2014 – Mirjam Stuij:

‘Om een indruk te krijgen van het werk van de praktijkondersteuner (POH) diabetes in een huisartsenpraktijk en de interactie die zij heeft met die mensen die zij op haar consulten ziet, heb ik een dag meegelopen. Lees hier mijn verslag van die dag.’

***

Verhalen over sport en ziekte
April 2013 – Sport en bewegen kunnen veel verschillende betekenissen hebben, zo ook voor mensen met diabetes:

“Ik geniet er waarschijnlijk wel veel meer van, omdat ik het toch kan. Dat geeft toch veel meer voldoening. Want toen ik gewoon relatief gezond was, dan had je zoiets van ‘goh, leuk’. En nu heb ik zoiets van ‘ik moet er veel meer voor doen, dat gaat mij lukken!’ Dat geeft veel meer voldoening. (…) Weet je, het beeld [van] diabetes klopt niet. Je bent lui, je houdt niet van sporten, bent dik. Maar ik sport wel. Dat raakt je. Alles onder een noemer. Ik word soms boos als ze dat zeggen.”

 

John, 54 jaar, 9 jaar diabetes

“Maar in de loop der jaren is [mijn sportgedrag] van 100 procent naar niks [gegaan] in principe. En ik weet heus wel dat als ik nu meer zou gaan bewegen, wat meer zou gaan sporten, dan helpt dat om mijn gewicht te verlagen. En hoe lager je gewicht, is, hoe minder last je van die suiker hebt. Maar ja, dan is het een kwestie van ‘wil je dat?’. Als ik het nu kan reguleren op de manier zoals ik het nu doe, dan zou ik in principe niet hoeven af te vallen. Want ik kan mijn suiker precies reguleren.”

Peter, 60 jaar, 20 jaar diabetes

“[Ik sportte niet,] maar dat is veranderd! Ik ben gaan lijnen en ik ben op die fiets en op die crosstrainer gaan zitten (…). En dat doe ik zes dagen in de week. Nog steeds. (…) Iets dat je enigszins zelf in de hand hebt, probeer ik toch te voorkomen.”

Martin, 54 jaar, 3 jaar diabetes

Lees meer…